TS EN 1317 belgesi (Yol bariyeri CE belgesi)
Demirkanat Belgelendirme Hizmeti
TS EN 1317 belgesi (Yol bariyeri CE belgesi) hizmet verdiğimiz belgelendirmeler arasında yer almaktadır. Bu konuda belgelendirme süreci, TS EN 1317 standart detayları, EN 1317 standardının uygulamaları ve dokümantasyonu hakkında bilgilendirme yapacağız. Bu bloğu okuduktan sonra TS EN 1317 CE belgesini alabilmeniz için asgari gereklilikleri öğrenmiş olacaksınız.
Öncelikle TS EN 1317 standardının tam açılımı;
TS EN 1317-5+A2 Yol güvenlik sistemleri – Bölüm 5: Taşıt güvenlik sistemleri için mamul gerekleri ve uygunluk değerlendirmesi şeklinde tanımlanmıştır.
Bu standart yapı malzemeleri yönetmeliği alanında oluşturulmuştur.
TS EN 1317 Standardı 8 maddeden oluşmaktadır. Buna ek olarak EK A, EK B, EK C, EK ZA olarak tanımlanan ek maddeler bulunmaktadır.
Yol bariyeri üretimi yapan işletmelerin alması gereken TS EN 1317 standardı taşıt güvenlik sistemleri için asgari alt sınır seviyeleri tanımlamıştır.
Buna göre;
Güvenlik bariyerleri | N1 |
Çarpma yastıkları | Sınıf 50 |
Terminaller | P1 |
Terminaller | N1 |
Birleşik taşıt/yaya parapetleri | N1 |
Şeklinde belirtilmiştir.
Demirkanat olarak belgelendirme çalışmalarını başlatırken ilk önce Tip deneyleri ile işlemleri başlatıyoruz. Standardın 6.2 maddesi olan Başlangıç tip deneyleri (ITT) ürünün çarpışma testlerinin gerçekleştirilmesini sağlar.
İşlemlere buradan başlamamızın öncelikli sebebi süre anlamında toplam belgelendirme sürecinin en uzun süren prosesi ITT olmasıdır.
Belgelendirme çalışmalarını başlattığımız zaman Demirkanat Mühendislik olarak EN 1317 yol bariyerleri dokümantasyonlarını oluştururken işletmenize özgün hazırlayacağımız bazı başlıklar aşağıdaki gibidir;
FPC sisteminin kurulması,
Taşeron sistem ve kontrolü,
Personel kalifikasyonu,
Ekip ekipman,
Üretim süreç kayıtları,
Ürün testleri,
İzlenebilirlik,
Uygun olmayan ürünlerin kontrolü,
Taşıma ve depolama sistemi,
İmalatın planlanması,
CPR hazırlanması,
Bunlardan bazılarıdır;
TS EN 1317 standardı Madde 4, Madde 5 ve Madde 6’da verilen gereklerde yapılması muhtemel değişiklikleri gösteren örnek liste bariyerler için aşağıdaki gibidir,
Bariyerler
Kategori A
-Bariyerin tekrar boyanması.
-Ön dökümlü beton bariyere, imalata dayalı nedenlerle ilave donatı yerleştirilmesi.
Kategori B
-Metal bariyerin başlangıçta eğik uçlu terminaller kullanılarak deneye tabi tutulmuş
olması ve aynı ankraj korunarak ucunun değiştirilmesi.
-Metal bir bariyerde, akma dayanımına göre tasarlanmamış ankraj cıvata tipinin
değiştirilmesi.
-Metal bariyerde, korkuluk rayı bileşen uzunluğunun artırılması.
-Halat bariyerde, ankrajlar arasındaki bölüm uzunluğunun azaltılması.
Kategori C
– Birbirine ekli elemanlardan oluşan ön dökümlü beton bariyerde, birleşim yerlerinde
değişiklik meydana geldiğinde elemanların değiştirilmesi.
-Metal bariyerde, metal tipi veya sınıfının değiştirilmesi.
-Metal bariyerde, akma dayanımına göre tasarlanmış cıvata tipinin değiştirilmesi.
Biz Ne Yapıyoruz?
Demirkanat Mühendislik olarak yedi yılı aşkın süredir işletmelerin TS EN 1317 CE belgesine sahip olabilmesi için, tip testlerinin yapılması, gerekli teknik dokümantasyon oluşturulması, FPC sisteminin kurulması, TS EN 1317 standardına göre CE işaretlemesinin hazırlanması, sistem dokümantasyon uygulamalarının yapılması, Fabrika üretim kontrolü (FPC) sisteminin kurulması, izlenebilirlik süreçlerini yönetiyoruz.
Tüm Türkiye başta olmak üzere Ankara’da bulunan Ostim, Başkent OSB, Sincan Organize Sanayisi, Kazan, Keresteciler Sanayi, Malıköy OSB’deki işletmelere EN 1317 standardı, uygulamaları, gereklilikleri kapsamında danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar ürününüzün bağlı olduğu yönetmelik ve standartlara göre yapılmaktadır.
Kuruluşunuzu TS EN 1317 standardına hazırlarken işletmede fiziki ve dokümantasyon gerekliliklerini belirtiyoruz. Siz fiziki şartları yerine getirirken biz dokümantasyon çalışmaları için aksiyon alıyoruz.
0 Yorum