14
Mar

EN 1090 Belgesi Nedir?

Demirkanat Belgelendirme Hizmeti

EN 1090 belgesi nedir? Başlığı ile hazırladığımız bu bloğumuzda tarafımıza gelen gerek yazılı gerek sözlü gerekse de EN 1090 eğitimlerinde katılımcıların merak ettiklerini toparladık. Bu bloğun sonunda EN 1090 standardı, EN 1090 belgelendirmesi, EN 1090 süreçleri ve EN 1090 çalışmalarımız hakkında bilgi sahibi olmanız hedeflenmiştir.

Öncelikle EN 1090 belgesi nedir? Bunu açıklayarak başlayalım,

En 1090 standardının açılımı “Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları” diye tanımlanır. Çok teknik terimlere girmeden, daha basit bir şekilde ifade edecek olursak, çelik yapı, prefabrik yapı, merdiven, vinç, köprü, yol bariyeri, basınçlı ekipmanlar gibi ürün üreticilerinin EN 1090 belgesini temin etmek ülkemizde yasal bir zorunluluktur. Bu belge ilgili üreticilerin CE belgesi niteliğindedir.

Ülkemizde gerek çevre bakanlığı gerekse de sanayi ve ticaret bakanlığı dönemsel olarak saha gözetimi yaparak üretim yapan işletmelere EN 1090 belgesi sorabilmektedirler. EN 1090 belgesine sahip olmayan firmalar için süre verilerek belgenin alınması talep edilmektedir.

EN 1090 belgesinin şartları nelerdir?

Bu konuyla ilgili müşteri görüşmelerimizde EN 1090 şartları sorulduğunda ilk soracağımız soru PQR testiniz var mı olur. Eğer EN 1090 belgesi için çalışma yapılacaksa ilk önce işe buradan başlamalıyız.

PQR raporu olmayan bir firma EN 1090 standardı kapsamında belgelendirilemez.

EN 1090 belgesinin çıkartılma sebebi üretilen ürünün performans seviyesini belirli seviyede tutmaktır.

EN 1090 belgesini kim verir?

EN 1090-2 Belgesi Ankara başta olma üzere birçok şehirdeki belgelendirme firmaları tarafından yapılabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu belgelendirme denetimini icra edecek firmanın TÜRKAK’dan akredite olmasına dikkat etmenizdir. Bu araştırmayı https://secure.turkak.org.tr/kapsam/search linkinden yapabilirsiniz. Akredite olarak alınmayan EN 1090 bakanlıklarca geçersiz nitelikledir.

EN 1090 belge fiyatı nedir?

EN 1090 belgesini almak diğer ISO yönetim sistemleri gibi değildir. Süre ve fiyat anlamında biraz daha farklılıklar gösterebilmektedir. Bu soruya net bir cevap vermeden önce bazı sorulara cevap alınması gerekmektedir. İşletmede yapılan kaynak yöntemleri, işletmede kaynak mühendisi olup olmadığı, kaynak koordinasyon eğitimi (ISO 14731) alınıp alınmadığı, üretimde kullanılan malzemenin kalınlıkları fiyatı etkileyen unsurlardır.

Biz EN 1090 fiyatı çalışırken firmada PQR olup olmadığını tespit etmeye çalışırız. Eğer daha önce PQR alınmışsa sadece EN 1090 belgelendirme çalışması yaparak aksiyon alabiliriz. Eğer yoksa ilk önce PQR onayı daha sonra EN 1090 belge sürecini yönetiyoruz.

Siz EN 1090 belge fiyatı belirlemeye çalışıyorsanız bize; uygulanan kaynak yöntemlerini örneğin: Gazaltı, tozaltı, elektrot daha sonra yapılan kaynak tipini; örneğin: Köşe kaynağı ya da alın kaynağı gibi, bundan sonra malzeme kalınlığını bize ileterek fiyat talep edebilirsiniz. Bizden talep edeceğiniz fiyat talebi 24 saat içerisinde yazılı olarak sizinle paylaşılmaktadır.

PQR onayı nasıl alınır?

Yukarıda anlatmış olduğumuz tüm süreçleri tamamladığınızı varsayarsak ilgili parça kaynatıldıktan sonra bu parçalar 15614-1/Level II ye göre testlere tabi tutulur. Örneğin; S355J2+N bir parça, 3mm olarak, BW birleşme tipiyle, 135 yöntemiyle, PA pozisyonunda kaynatılmıştır. Bu şartlarda yapılacak bir PQR çalışması için 15614-1/Level II ye göre 4 adet eğme, 2 adet çentik darbe, 1 adet makro, 1 adet sertlik, 2 adet enine çekme, rt, mt testleri istenmektedir. Birleştirme tipi FW olursa test sayısı ve test içerikleri değişmektedir.

Deney parçalarının muayenesi ve deney adetleri 15614-1 standardının 8.sayfasında yer almaktadır.

Ayrıca çelik grupları ve alt grupları için vasıflandırma aralığı da aynı standardın 15. Sayfasında yer almaktadır.

Tüm bu süreçleri atlattınız testler olumlu olarak çıktı artık PQR raporunuz hazır. Bu rapor firmanız için 1 kez alınır. Aman diyelim piyasadaki birçok kişi bunu ISO yönetim sistem belgeleri gibi düşünürler yıllık yenilenmesi gerektiğini söylerler bu tamamen bilgi kirliliğidir. Firmaya yen malzeme kalınlığı ya da yeni kaynak yöntem uygulaması katmadıysanız yeni PQR almanız gerekmez.

Hatta bir başka yanlış bilinen doğru PQR firma adresi, kaynağı yapan kaynakçıyı bile etkilemez. Bu onaylar 1 kez alınır firmanın adres değişebilir, kaynakçısı değişebilir bu tür durumlarda PQR yenilenmesi gerektiği hiçbir standartta yazmaz. Bu bilgiler dışında gelen yenileme yapılması gerekir talepler ticari bir mesele olabilir, dikkat edilmelidir.

Şimdi PQR onayını aldıktan sonra artık EN 1090 belge başvurusu yapabilirsiniz.

EN 1090 belgesi için danışmanlık hizmeti almalı mıyım?

EN 1090 belgesi için danışmanlık hizmeti almak zorunlu değildir. Eğer daha önce bu konularda bir çalışma yapmadıysanız profesyonel bir yardım almak zaman ve maliyet anlamında katkı sağlayacaktır. Yanlış kesilen test parçaları, yanlış ya da eksik teste tabi tutulan parçalar ya da eksik dokümantasyon hazırlanması sebebiyle zaman ve maddi kayba uğranılmaktadır. Demirkanat Mühendislik olarak 7 yılı aşkın süredir piyasa ve saha tecrübemizle PQR, WPS, EN 1090, ISO 3834 konularında işletmelere fayda sağlamaya devam ediyoruz.

EN 1090 sistemi nasıl kurulur?

EN 1090 belgelendirme sürecinde ISO yönetim sisteminin bir kısmı bu yolda bize katkı sağlayacaktır. EN 1090 kalite yönetim sistemine sahipseniz buradan faydalanılabilir. Bunlara ek olarak EN 1090 standardına özgün dokümante bilgiler hazırlanır.

EN 1090 süreçlerinde kaynak mühendisi zorunlu mu?

Birçok işletme bu konuyu merak etmektedir. Eğer kendi bünyenize hali hazırda bir kaynak mühendisi yoksa EN 1090 belgelendirme süreci için özellikle temin edilmesine gerek yoktur fakat kaynak mühendisi yoksa 14731 standardına uygun kaynak koordinasyon personel eğitimi almış bir personel ile aksiyon alınır. Yani karşımıza iki seçenek çıkıyor. Ya kaynak mühendisi olacak ya da kaynak koordinasyon eğitimine sahip bir personel bulundurulacaktır.

EN 1090 denetimi için bir diğer seçenekte dışarıdan anlaşmalı kaynak mühendisi ile çalışmak olabilir. Aranızda yapacağınız bir iş sözleşmesi ile o kişi sizin kaynak koordinasyon sorumlunuz olabilir. Onun yetki belgelerini kullanabilirsiniz.

EN 1090 belgesini alabilmem için ISO 3834 belgesi almam şart mı?

Hayır. ISO 3834 belgeniz olmadan da EN 1090 belgelendirme çalışması yapabilirsiniz.

EN 1090 belgesi için sigortalı kaynak mühendisi istihdam edilecek mi?

EN 1090 belgesini alabilmeniz için kaynak mühendisi ile çalışma yapmanız gerekir. Ancak bunu kendi bünyenizde istihdam etmeden anlaştığınız bir kaynak mühendisinden danışmanlık alarak süreçler ilerletebilirsiniz.

Demirkanat Mühendislik olarak 7 yılı aşkın süredir piyasa ve saha tecrübemizle işletmelere EN 1090, PQR, WPS, Kaynakçı belgelendirme, EN 1090 dokümantasyon kurulumu, kaynak hartasının çıkarılması, ITP, ilk tip testleri, Alevle doğrultma prosedürünün hazırlanması alanlarında çalışma yapmaya devam ediyoruz. Örnek sertifika veya hizmet teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eğer sizde EN 1090-2 belgesi nedir? Sorusuna cevap arıyorsanız iletişim bilgilerimizden teknik uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz.