Maske Üst Kaydı Nedir? Maske ÜTS Kaydı Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Aslında yıllardır hayatımızda olan ÜTS (Ürün Takip Sistemi) Covit-19 un hayatımız girmesi ile son 1 yılda daha fazla karşımıza çıkmaya başladı. Peki neredeyse her akşam ana haber bültenlerinde tüm yetkililerin bizler uyardığı ÜTS kaydına dikkat, maske üreticileri ÜTS kayıtsız maske almayın, ÜTS’ ye kayıtsız masekeler hijenik değildir dedikleri ÜTS ürün takip sistemi nedir? öncelikle bununla başlayalım.
ÜTS Nedir?
Ürün takip sistemi olarak bilinen ÜTS aslında yıllardır ülkemize aktif olarak kullanılmaktadır. Medikal ürün üreticileri, Tıbbi cihaz üreticileri, Eczaneler bu sistemi aktif olarak kullanmaktaydılar.
Covit-19 Koronavirüsün hayatımıza 2020’de girmesiyle yeni girişimci maske üreticileri ürün takip sistemi ile tanışmış oldular. Böylelikle farklı sektördeki girişimcilerin şirketlerine bir kaç maske makinesi alarak maske üretmeleri okadar da kolay olmamıştır. Üts kaydı önemli, uzun ve doğru yapılması gereken bir süreçtir. Sonuç olarak sağlık bakanlığına yapılan beyanlar yasal olarak bağlayıcıdır.
ÜTS Kaydı Nereden Yapılır?
ÜTS kaydının yapılması; Sağlık bakanlığı, ilçe sağlık müdürlüğü, İlaç ve Tıbbi cihaz kurumu ile dirsek temaslı yapılmaktadır. Tüm bu kurumlarda işlem yapılmaktadır.
Demirkanat Mühendislik olarak ülkemizde faaliyet göstermeye başlan onlarca maske üreticisinin ürün takip sistemine kaydını tamamlamakta ve birçoğuna devam etmekteyiz.
Ürün Takip Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Ürün takip sistemine kayıt işlemini gerek şirket bünyenizde yapın, gerekse danışmanlık hizmeti alın takip etmeniz ve bilmeniz gereken bazı maddeleri bu bloğumuzda açıklayacağız.
Öncellikle SM, STE eğitimlerini almış personeller ile süreci başlattınız, işletme ruhsatınızı aldınız ve artık kayıt işlemini yapıyorsunuz. Bu işlemi yapmadan önce maskelerinizi piyasaya süreceğiniz kutuları hazırlatmanız gerekmektedir. 5/10/50 adetli paketler şeklinde kutularınız ilgili kriterlere göre hazırlanmalıdır. Kutu üzerinde yazması zorunlu bilgiler bulunmaktadır. Bunlar hazır olduktan sonra artık sisteme barkodunuzu tanımlayabilirsiniz.
Kayıt Sırasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Kayıt sırasında kuruma yaptığınız başvuruda ürün künyesi, ürün etiketi, MRG güvenlik bilgisi, Lateks içerip içermediği, tek kullanımlık olup olmadığı, raf ömrü, steril paket durumu gibi bir çok soru ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu alanda ortalama 45-60 soruya verdiğiniz cevaplar sağlık bakanlığı tarafından bağlayıcıdır, bu bilgileri taahhüt ettiğinize karşın onayınız alınmaktadır.
AT Uygunluk Beyanını sisteme tanıttıktan sonra fiziki evrak gönderip onay talep etmeniz gerekmektedir. Marka adı, ürün tanımı, versiyon/model kutu içi ürün sayısı bilgileri bu beyan ile uyuşmalıdır.
Bu ürün takip sistemine kutu ve ürün resimlerinizi yükleyerek tüm üretici detaylarını bildirmekle yükümlü olunmaktadır.
Demirkanat mühendislik olarak, kuruluşumuzun Ankara’da olması sebebiyle Ankara ÜTS kaydı başta olmak üzere tüm Türkiye’de hizmet verme kabiliyetimiz mevcuttur.
Ürün takip sistemi referanslarımız ve daha detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
0 Yorum